Op 14 juni 2025 mocht ik voor de Gentlemens club de tasting die ik terroir heb gedoopt geven te Nieuwerkerk-aan-de-Ijsel.

 

Om het zoveel mogelijk terroir te maken heb ik geprobeerd om whisky's te zoeken die naast lokale graan/gerst ook gerijpt of gefinished is op vaten waar eerder lokale spirit was opgeslagen, ziehier de line-up :

 

De whisky's :

Basil Hayden Straight Bourbon, van de Jim Beam distillery.

 

Mais, Gerst en Rogge vanuit de USA natuurlijk, gerijpt op Amerikaanse eiken vaten.

LAMAS PUTUMUJU single malt.

 

Een Braziliaanse single malt whisky, die een finish heeft op Braziliaans hout, putumujuhout zou klaarblijkelijk voornamelijk gebruikt worden voor meubels

Red Fox Sicilian Whisky.

 

Via sommige Italiaanse websites dacht ik vernomen te hebben dat deze graanwhisky's onder andere oude Siciliaanse graansoorten bevat, dat de vaten zouden bestaan uit Siciliaans eikenhout waar oorspronkelijk Marsalawijn ( een Siciliaanse dessertwijn) in zat.

Carpathian single malt.

 

Deze Roemeense single malt is compleet gerijpt op Roemeense rode wijn vaten, meer bepaald de Feteasca Neagra ( een rode wijn die ik wel weet te smaken).

Brenne single malt.

 

Deze Franse whisky, geproduceerd in de cognacstreek, is gerijpt in Franse limousinhouten vaten, waar voorheen cognac in heeft gerijpt.

STARWARD Octave Barrels.

 

Deze Australische single malt heeft zijn rijping gekregen op Australische Rutherglen ( een soort syrah) wijnvaten.

Sfeerbeelden :