Thema van deze tasting is " whisky around the world ": een whisky van elk werelddeel
voor deze tasting had ik mezelf 2 voorwaarden opgelegd, ten eerste van elk continent moet het een single malt whisky zijn, en ten tweede het mogen geen old world whisky's zijn, dus geen whisky van Ierland, Schotland, Japan, Verenigde Staten van Amerika en Japan.
Dit is het geworden :
EUROPA
Voor Europa ben ik naar een land gegaan dat niet direct geassocieerd wordt met whisky.
Zwitserland. Een land dat sinds de vernieuwde drankenwet van 1999 het nu ook commercieel interessant vind om whisky te produceren.
Deze whisky komt uit de Etter distilleerderij, gesticht in 1870, waar voornamelijk Kirsch werd geproduceerd, maar nu ook sinds 2007 whisky.
De Johnett 10 jaar oude single malt, gefinished op rosenau pinot noir vaten
AMERIKA
Om buiten de USA en Canada in dit werelddeel whisky producerende landen te vinden was niet zo gemakkelijk, je hebt in Midden-Amerika Costa Rica, en in Zuid-Amerika Argentinië, Colombia, Chili en Brazilië. En om daar dan nog een single malt te vinden die dan nog in Europa te verkrijgen is, was nog wat moeilijker.
Ik ben erin geslaagd om deze Braziliaanse single malt whisky te verkrijgen, gedestilleerd door de in 2019 opgerichte LAMAS Distillery.
Een NAS whisky, gefinished op Putumuju vaten ( putumuju is een Braziliaanse houtsoort )
AFRIKA
In Afrika zijner niet zoveel landen die whisky maken, namelijk Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika, en enkel in Zuid-Afrika (volgens hetgeen ik toch gevonden heb) maken ze ook een single malt.
De three ships distillery heb ik leren kennen via de podcast van the elements of whisky, en ik had het enorme geluk dat mijn broer en schoonzus naar Zuid-Afrika zijn gereisd, waarbij ze mij deze fles hebben meegenomen.
De Three Ships 6 years old Chenin Blanc cask finish single malt whisky, niet verkrijgbaar in Europa
AZIE
In Azië is het al een stuk makkelijker om whisky producerende landen te vinden, en hier heb ik gekozen voor Indië, met hun meer dan 1 miljard inwoners één van de grootste whisky producerende en consumerend land is. In Europa al gekend door de merken Paul John en Amrut.
Ik ben voor Rampur gegaan, een 10.000 m² grote distilleerderij die zeer milieuvriendelijk te werk gaat en zo energie neutraal probeert te zijn.
Een NAS single malt gerijpt op American bourbon vaten en Europese sherryvaten.
OCEANIE
In Oceanië zijn er slechts 2 landen die whisky maken, en dat zijn Nieuw-Zeeland en Australië.
Bij deze ben ik voor Australië gegaan, de Starward distilleerderij, gesticht in 2007 door David Vitale. En vanaf het prille begin zijn ze nogal eigenzinnig in hun rijping van hun whisky, waar traditioneel wereldwijd de whisky meestal gerijpt wordt op american bourbanvaten en/of europese sherryvaten, rijpen deze whisky's op autralische ode wijnvaten.
Starward Vitalis, een jubileumversie , een 15 jaar oude single malt.
ANTARTICA
Dit was een moeilijke, want er is niets op antartica. Ik kon een bol ijs geven, maar dat kan je bezwaarlijk een whisky noemen.
Ik ben dan maar gegaan voor deze creatie van EtOh, een Deense ingenieur die whisky heeft geanalyseerd, en een reactor heeft gemaakt om die na te maken. Omdat ze niet aan de regels voldoen ( rijpen op houten vaten, 3 jaar oud,...) mogen ze dit officieel geen whisky noemen, maar laat dit blind proeven, en er zullen maar weinig mensen zijn die dit geen whisky zullen benoemen.
Hafnium, een 9 dagen oude single malt distillaat.
SFEERBEELDEN :